Her öğrencinin aklında aynı sorular. Günde kaç ders çalışılmalıyım? Kaç soru çözülmeliyim? Konuları yetiştirmek ve başarılı olmak için ne kadar ders çalışmalıyım?

Ders başına geçtiğinizde gününü planlamaya yarayacak ders çalışma programı hazırlama taktikleri bu yazımızda.

Öğrenciler genel olarak ders çalışma programı yapmak istemez ya da bu programı nasıl yapacağını tam olarak bilemezler. Pek çok öğrencinin kafasını karıştıran nasıl çalışacağı oluyor. Ders programı günlük mü aylık mı yıllık mı hazırlanmalı? Günde kaç ders çalışılmalı? Kaç soru çözülmeli?  

Öğrencilerimiz ilk olarak şunu net olarak anlamalılar. Her öğrenci özeldir ve her ders programı kendinize özel olmalıdır. Bu nedenle özel ders öğretmeni olarak size böyle bir talep geliyorsa mutlaka öncelikle ders programını nasıl hazırlayacağını siz öğretin.

Öğrenciler ise öncelikle kendilerini tanımaları, kendi kapasitelerinin farkında olmalıdır. Öğrencilerimiz ders programlarını hazırlarken “hangi saatlerde ders çalışabiliyorum”, “ hangi saatlerde ders çalıştığımda daha iyi kavrayabiliyorum”, “ bir dersi kavramak için ne kadar süreye ihtiyaç duyuyorum” gibi sorulara cevap verebilmelidir. Aynı zamanda ders çalışma programında derslere ayrılacak süre, dinlenme zamanları, uyku saatleri tam olarak belirlenmiş olmalıdır. Özetle öğrencinize aşağıdaki sorulara kendilerinin cevap vermesini isteyiniz.

  • Hangi derslerde / hangi konularda en çok zorlanıyorum?
  • Günde kaç saat verimli çalışabiliyorum?
  • Günün hangi saatlerinde daha verimli çalışıyorum?
  • Yemek öncesi / sonrası verimim nasıl?
  • Hafta içi / hafta sonu ders çalışma tempom değişiyor mu?


Örnek olarak vermek gerekirse öğrencinin en çok zorlandığı dersler Matematik ve Kimya ise, onları birlikte çalışmak öğrencinizi çok yoracaktır. Bu iki dersi aynı gün peş peşe planlamak öğrencinizi zorlayacaktır.   

Ders programı yapılırken karşımıza çıkan bir diğer yanlış ise net ve kesin zamanlar belirleyerek program hazırlamaktır. Örnek vermek gerekirse; 14.30’da evde olunacak ve 15.30’da doğrudan ders çalışmaya başlanacak şeklinde hazırlanan kesin programlar öğrencinin motivasyonu için olumsuz etki yaratacaktır. Bunun yerine  şu gün; Matematik dersinden bir konu, Türkçe dersinden bir konu çalışılacak bu konu çalışma sonrasında bir saat konu tekrarı ve bir saat test çözümü yapılacak şeklinde daha esnek ve zorlayıcı olmayan bir program hazırlanması gerekmektedir.

Sınavlara hazırlanan öğrenciler için çalışma programlarında öğrencilerin kendilerine zaman ayırabilecekleri şekilde ders programı hazırlanmalıdır. Özetle; ders programı hazırlamanın kilit noktası öğrencinin kendisini tanıyıp kendine en uygun şekilde ders programını kendisinin hazırlamasıdır. 

Özel Ders Alan Öğrencinin Velisi Nelere Dikkat Etmelidir? isimli yazımızı da okumalısınız.