Bir öğrencinin ders çalışması olağan bir durumdur. En tembel öğrenci bile aile veya öğretmen zoru ile ders çalışabilir. Peki, verimli ders çalışmak ne demek? Her ders çalışan verimli ders çalışıyor anlamına gelir mi? Verimli ders çalışma yöntemleri nelerdir? Bütün bunların cevabı ders çalışma isteği ve okuyup dinlediğini anlamaktan geçiyor diyebiliriz. Verimli ders çalışma, anlamadan ve bilmeden bir çalışmaya girmek yerine anlayarak çalışmaktır. Ders çalışmanın zorlu kısmı da budur. Verimli ders çalışabilmek için izlenmesi gereken bazı yöntemler vardır.

Öğrenme Stilinizi Belirleyin

 Her insanın öğrenme şekli ve yeteneği farklıdır. Duyu organlarının gücü kişiden kişiye değişir. Örneğin duyarak anlayamayan bir insan, gözünün önüne tablo, grafik vb. çizerse bir konuyu anlayabilir. Duyarak öğrenen biri, ses kaydı dinleyerek ve söyleneni hemen anlayarak öğrenmesi kolaylaşabilir. Bu öğrenme stilleri herkeste değişkenlik gösterir. Okuyarak anlayan, görerek anlayan, duyarak anlayan gibi birçok öğrenme stili vardır.

Düzenli Olmak

 Düzenli olmak verimin başında gelen kurallardan biridir. Kişinin dağınık bir ortamda ders çalışmaya odaklanması beynini yoracaktır. Beyni ders çalışmaya odaklamak isterken ortamdaki dağınıklık ve karmaşıklığa odaklarsak tam verim alamayız. Bu da verimli ders çalışmamıza engel olur. Sade ve düzenli ortamlarda çalışmak önerilebilir.

Ders Çalışırken Sıkılmak

 Çoğu öğrencinin sıkıntı çektiği konu, ders çalışırken sıkılmak ve bunalmak konusudur. Bu önüne geçmekte zorlanılan bir mevzudur ki sıkılan kişi ders çalışamaz. Bu işi, bir sorumluluk olarak görmek yerine severek yapılan bir hobi gibi görmek; çalışmayı, psikolojik olarak verimli ve keyifli hale getirir. Hobi olarak görmek için ise zorlanılan dersleri ve konuları kendine işkence haline getirmek yerine yapılabilen dersleri iyi hale getirip daha sonra adım adım zorlanılan derslere odaklanılabilir.

Ders Çalışmayı Keyifli Hale Getirecek Öneriler


 “Study with me” başlıklı çalışma videoları özellikle pandemi zamanında birçok insanın motive olmasını sağladı diyebiliriz. Kendi ortamında çalışan insanlar, bir kamera aracılığı ile belirli dakikalarda çekim yapıp internet ortamında paylaşım yapıyor. Kütüphane ortamında çalışmaya alışkın veya başka insanların çalışmalarıyla motive olan öğrenciler de bu videoları izleyerek karşılarındaki kişilere eşlik etmiş oluyor. Bu gibi alışkanlıkları olan veya denemek isteyenler için güzel bir seçenek olabilir.

 Ortam havası ve kokusu, ders çalışma verimini büyük oranda etkileyebilir. Ders çalışılan yeri, sık sık havalandırmak ve temiz hava almak daha sağlıklı bir beyin ile öğrenmeyi iyileştirir. Bunun dışında sevilen kokular, tütsüler ve mumlar da ders çalışma ortamında odaklanmaya iyi gelebilir.

 Görsel hafıza renklerine göre renkli ve fosforlu kalemler kullanılabilir. Bazı renklerin öğrenmeyi hızlandırdığı kanıtlanmıştır. Örneğin mavi rengi, bilgi ve öğrenme isteğini temsil eder.

 

 Ders çalışılan ortamı değiştirmek sıkılmanın ve monotonluğun önüne geçer. Değişik ortamlara geçmek odaklanmayı canlı tutar.

 Küçük hafıza kartlarıyla öğrenmekte güçlük çekilen konular eğlenceli şekilde öğrenilebilir. Konuya göre hazırlanan notlardan kartın bir yüzüne soru diğer yüzüne cevap yazarak oyun haline getirilebilir.

 Yeterince çalıştıktan sonra düzenli mola vermek önemlidir. Molasız çalışmak, alınan verimi büyük ölçüde düşürdüğü gibi dersten soğutabilir. Molalar ve ders sonu kendi kendine konulan ödüller ders çalışma konusunda motive edici olabilmektedir.

Beslenme ve Beyin Sağlığı

 Okuduğunu anlayabilme, dikkat ve konsantre, bazı vitamin eksikliklerinden kaynaklı olarak düşük olabilir. Bu vitamin eksiklerini doktor kontrolünde öğrenip takviye yapmak, sağlık açısından sorunları ortadan kaldırır. B12 ve Omega takviyesi de beyin sağlığı açısından gerekli olduğundan takviyeler çok önemlidir. Bunun dışında beyin geliştirici aktiviteler yapmak örneğin; sudoku çözmek, satranç oynamak, zıt elle yazma çalışması yapmak da beyni geliştirir. Bu da öğrenme kolaylığı ve zinde bir akıl demektir.